Selecteer een pagina

‘The food system we have build is a dead end’

IFFI Executive Council

‘Leadership in Business’

CEO’s van voedselproducenten, zoals Emmanuel Faber van Danone (‘The food system we have build in the last century is a dead end for the future’, Davos 2019) en Alan Jope van Unilever (‘There is a lot of plastic polution and some of it has got our name on it’, Unilever packaging commmitments 2019), vragen aandacht voor de wereldwijde uitdagingen van een duurzaam voedselsysteem. Ze willen de schaalgrootte van hun internationale bedrijven aanwenden om een positieve impact te maken op vraagstukken als biodiversiteit respectievelijk plastic verpakking.

Met de doelstelling ‘Doubling the revenue, halving the footprint’ voert Unilever sinds 2013 de regie over de verduurzaming van globale supply chains. En geeft met de oprichting van de Round Table of Sustainable Palmoil (RSPO) het goede voorbeeld en vervult haar rol als marktleider in een internationale business context. ‘Leading by example, one of virtues of a true leader’ en andere aspecten van ‘leadership in business’ worden besproken door het senior management van de aangesloten bedrijven van IFFI, het business netwerk van producenten van ingrediënten. Op welke wijze gaan het managen van een globale business en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken samen?

Volgens Prof. Philip Wagner is niet meer toereikend dat de voedselproducenten smaakvol voedsel produceren, maar nu ook tegelijkertijd een bijdrage dienen te leveren aan een betere wereld. Onderdeel blijven van het probleem of onderdeel worden van de oplossing? Bij het beantwoorden van deze vraag onderscheiden de leiders zich van de volgers in de foodindustrie. ‘It’s not about purposefulness but it is about rightfulness’.