Selecteer een pagina

Maatschappelijke bijdrage van bedrijven niet zichtbaar

Bilderberg Conferentie

‘Over de brug komen’

Onder de noemer van ‘Over de brug komen’ stond de Bilderberg Conferentie van VNO-NCW dit jaar in het teken van de maatschappelijke bijdrage van bedrijven. Zo staat Philips bekend voor het bouwen van huizen en scholen voor haar personeel in Eindhoven. Waarom vindt deze maatschappelijke bijdrage van bedrijven niet meer plaats? En als deze wel plaatsvindt, waarom is deze niet meer zichtbaar?

Professor Bas van Bavel, hoogleraar Transities van Economie en Samenleving, komt met een logische verklaring. In het verleden was het salaris van het personeel niet voldoende om een huis of scholing te betalen en zorgde een bedrijf als Philips hiervoor. Tegenwoordig betalen de bedrijven hogere salarissen en belasting waardoor bedrijven deze maatschappelijke functie niet meer vervullen. Althans, niet meer direct en zichtbaar, maar wel indirect en alleen in economische zin.

Van Bavel introduceert de Brede Welvaart Index (BWI). Een index waarin 11 indicatoren van welvaart zijn opgenomen, waaronder ook niet-economische zoals Gezondheid en Milieu. Als we de BWI als graadmeter van de welvaart gaan gebruiken (en niet BNP), kunnen dan bij uitstek food- en agrobedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid op een zichtbare wijze tonen?