Selecteer een pagina

“Om onze doelstellingen te bereiken, moeten we kennis en ervaring in huis halen”

Gerben de Vries
CEO bij Codrico

Inspelen op trends en nieuwe markten betreden. Hoe doe je dat? Gerben de Vries, sinds 2019 CEO bij Codrico, deelt zijn verhaal en is daarbij openhartig. Hij vertelt over het herstellen van vertrouwen van stakeholders, het verkennen van nieuwe markten en waarom Codrico ervoor kiest partnerships aan te gaan met andere partijen. “Om onze doelstellingen te bereiken, moeten we kennis en ervaring in huis halen.”

Wat is volgens jou de belangrijkste ontwikkeling in de foodindustrie?

“Er zijn een aantal trends gaande, zoals non-GMO en op peulvrucht gebaseerde diëten. De Europese consument is zich meer en meer bewust van de voedselketen, maar Amerikaanse en Aziatische consumenten worden ook steeds kritischer. Dat biedt kansen voor ons bedrijf.

Daarnaast zijn plantaardige eiwitten in diverse segmenten binnen de voedselindustrie in opkomst. De veehouderij heeft een grote ecologische voetafdruk; denk aan een hoge CO2-emissie, dierenleed en potentiële virusverspreiders. De vlees- en zuivelindustrie staan daardoor onder druk, maar consumenten laten deze producten niet zomaar staan. Het is dus wenselijk dat er een goed alternatief voor dierlijke eiwitten komt: vervangers op basis van plantaardige ingrediënten. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een vleesvervanger dezelfde bite heeft als echt vlees, moeten plantaardige eiwitten omgevormd worden zodat ze op dierlijke eiwitten gaan lijken. Een belangrijke stap in dat proces is extrusie. Extrusie is de kerntechnologie van Codrico.

Op dit moment beslaat de plantaardige vleesvervanger slechts één procent van de huidige vleesmarkt. Uit diverse voorspellingen blijkt dat dit percentage over tien jaar, omstreeks 2030, op tien procent ligt.”

Op welke wijze anticiperen jullie hierop en hoe belangrijk is daarbij new business?

“Het begint natuurlijk al met de inkoop van grondstoffen. Voorheen werkten we uitsluitend met mais en tarwe, maar inmiddels hebben we ook ruime ervaring met het verwerken van verschillende soorten peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en soja. Deze grondstoffen kunnen op dezelfde manier als mais en tarwe verwerkt worden.

Daarnaast positioneren we onszelf niet langer alleen als zetmeelverwerker, maar spelen we ook in op proteïne-ontwikkelingen. Dit gaan we onder meer uitgedragen bij een aantal toonaangevende beurzen op gebied van voedselingrediënten.”

Inspelen op een trend en een nieuwe markt betreden: wat vraagt dat van de organisatie?

“We hebben op de lange termijn een verdubbeling van de marge nodig om ons bedrijf weer gezond te maken. Ik ben in september 2019 gestart bij Codrico. Dat was geen goed jaar. De bank en de aandeelhouders waren erg kritisch en hadden een hernieuwd vertrouwen nodig om Codrico een nieuwe impuls te geven.

Dit heeft geresulteerd in een nieuwe strategie waarbij we enerzijds blijven focussen op de bestaande markten en anderzijds gaan inzetten op nieuwe segmenten. We richten onze pijlen daarbij niet alleen op de voedingsmiddelenindustrie, maar ook op plantaardige applicaties in diverse non-food segmenten.

Om onze doelstellingen te behalen, gaan we werken met partnerships. Daarmee bedoel ik dat we externe partijen inschakelen die kennis en ervaring hebben in markten waarin wij nog niet thuis zijn. Daarom zijn we nu in gesprek met een aantal potentiële samenwerkingspartners. Eigenlijk moet je het zo zien: wij stellen onze grondstoffen en productiekennis ter beschikking. De commercie en applicatietrajecten doen we gezamenlijk met partners.”

Hoe heb je het vertrouwen van de stakeholders teruggewonnen?

“We hebben een nieuwe strategie bepaald en een integraal verhaal aan onze stakeholders voorgelegd. Daarvoor heb ik de hulp van Halbe Vogel van Vogelvlucht ingeschakeld. Samen met Halbe hebben we een onder meer een marktonderzoek naar plantaardige eiwitten gedaan. Dit heeft ons inzicht gegeven in de markt. We weten nu wie de concurrenten en mogelijke klanten zijn in deze opkomende markten. Daarnaast hebben we gekeken naar de prijs- en kwaliteitsniveaus. Als wij in een hogere league willen spelen – en dat willen we – moeten we ons kennis uitbouwen in bijvoorbeeld een aangepaste extrusiemethode. Samen met Foodvalley in Wageningen gaan we dan ook testen met nieuwe grondstoffen en productiemethodes.”

Gerben de Vries over Vogelvlucht
Gerben de Vries over Vogelvlucht: Halbe Vogel heeft kennis en ervaring op terreinen binnen de voedselwereld waarin ik minder onderlegd ben. Maar de belangrijkste reden waarom ik Halbe heb ingeschakeld is zijn integriteit. Halbe heeft een groot netwerk binnen de food industrie die zeer van pas komt. Tegelijkertijd is het dan heel belangrijk dat er confidentieel met gevoelige informatie wordt omgegaan. Kennis delen is namelijk cruciaal voor het slagen van een dergelijke studie. De wetenschap dat Halbe hier op een verantwoorde manier mee omgaat stelt gerust.
Over Codrico
Codrico, gevestigd in Rotterdam, maakt op basis van granen en peulvruchten verschillende ingrediënten voor de voedings- en diervoedingsindustrie. Codrico gebruikt daarvoor diverse technieken, zoals verhitting en meng- en vermalingsstappen. De ingrediënten worden onder andere gebruikt voor het produceren van ontbijtgranen, gezouten snacks en vleesvervangers die over de hele wereld worden verkocht.