Trends voorspellen, daar tijdig op inspelen en nieuwe producten ontwikkelen, dat is proactieve innovatie. Een relatief nieuwe manier van werken voor de mensen van Cargill. Dat vraagt om een transitie. Martijn Stork, Technical Service Lead bij Cargill, legt uit hoe hij zijn team door deze fase loodst. “Ik investeer veel in echt contact en geloof sterk in de kracht van een gevarieerd team.”
“Ik investeer veel in echt contact”
Wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkeling in de foodindustrie?
“Er zijn meerdere trends waar te nemen. Clean label is er een van. Daarnaast zien we de vraag naar in minder suikerhoudende en vegan producten toenemen. Traceerbaarheid en duurzaamheid zijn ook belangrijke thema’s. Maar smaak, zodat consumenten kunnen genieten van een heerlijk product, zal altijd leidend blijven.
Waar ik zelf mee te maken heb is dat onze klanten van ons verwachten dat we meer namens hen aan innovatie gaan doen. Soms vervangen we daarmee ten dele de R&D-afdeling van een klant, in andere gevallen zijn wij een aanvulling op het R&D-team.
Onze klanten verwachten tegenwoordig van ons dat we goed zicht hebben op de trends in chocola en cacao, dat we lokale smaakvoorkeuren van consumenten kennen, dat we begrip hebben van het productportfolio van de klant en dat we actief deelnemen in ideation.” Ideation is het creatieve proces van het genereren, ontwikkelen en communiceren van nieuwe ideeën en uiteindelijk het lanceren van nieuwe producten.
Op welke wijze anticiperen jullie hierop?
“Het vraagt iets van onze mensen. Voorheen kregen we bijvoorbeeld regelmatig de vraag of we een bepaald product konden namaken. Heel simpel gesteld werd dan van ons gevraagd om een product te kopiëren. Nu worden er van ons andere dingen verwacht. Dat betekent dat er andere vaardigheden nodig zijn en dat we onze werkwijze moeten aanpassen.
Zo brengen we nu veel meer tijd door bij onze klanten. Daarvoor hebben we een reorganisatie doorgevoerd, zodat onze Technical Accountmanagers meer tijd aan een bepaalde klant kunnen besteden. Daarnaast nemen we nu ook andere type mensen aan; mensen die ervaring hebben met deze manier van werken, met proactieve innovatie. Tevens hebben we veel geïnvesteerd in onze sensorische vaardigheden om nog beter te begrijpen hoe we de smaak van onze producten kunnen optimaliseren.”
Wat is de grootste uitdaging in jouw functie?
“Mijn team bestaat uit 45 mensen. Onlangs zijn er een aantal mensen weggegaan en daarvoor zijn nieuwe mensen in de plaats gekomen. Er is daardoor een stuk kennis vervlogen en de nieuwe mensen moeten worden ingewerkt. Dit is nodig om de nieuwe visie te omarmen. Ik vind het een hele leuke uitdaging om mijn mensen daarin mee te nemen en te prikkelen. Dat doe ik door een helder verhaal te vertellen, zodat voor iedereen duidelijk is wat onze visie is en wat het plan is om daar te komen.
Ik investeer veel in echt contact, in het leren kennen van de mens achter de medewerker. Wat motiveert iemand, wat zijn iemands talenten, wat geeft energie? Daarnaast geloof ik sterk in een gevarieerd team. Daarmee bedoel ik niet alleen de verhouding man/vrouw. Ik heb binnen mijn team mensen van 15 verschillende nationaliteiten aan het werk. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en communicatievoorkeuren. We hebben geleerd om elkaar op een goede manier feedback te geven. Daardoor is een open cultuur ontstaan, is er vertrouwen en staat iedereen open om nieuwe dingen te leren. Dat maakt dat wij, Cargill, steeds beter worden in het contact leggen met onze leveranciers, het oppikken van trends en steeds innovatiever worden.”